شاکی:
طرف شکایت:
خواسته: الزام به تبدیل وضعیت استخدامی از رسمی آزمایشی به رسمی قطعی
گردش کار: شاکی دادخواستی به خواسته فوق تقدیم دیوان عدالت اداری کرده که در تاریخ ... ثبت دبیرخانه و سپس به این شعبه ارجاع شده است. نامبرده به طور خلاصه اظهار داشته است: اینجانب چندین سال به صورت رسمی آزمایشی مشغول به فعالیت میباشم و مستند به ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری، درخواست تبدیل وضعیت از رسمی آزمایشی به رسمی مطابق قانون مزبور نموده ام که سازمان متبوع از تبدیل وضعیت اینجانب خودداری می ورزد. دادخواست و ضمایم به طرف شکایت ابلاغشده که در پاسخ اعلام کرده است: تبدیل وضعیت از رسمی آزمایشی به رسمی صرفاً در محدوده ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری با تأیید «کارگروه تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی» با امکان پذیر است و هرگونه استخدام یا تبدیل وضع بدون رعایت موارد فوق الذکر خلاف مقررات مذکور بوده و مجوزی ندارد و بر همین اساس، امکان اجابت خواسته شاکی وجود ندارد. اینک در وقت مقرر/ فوقالعاده پرونده تحت نظر است، با توجه به مفاد دادخواست و مستندات موجود در پرونده، ختم رسیدگی را اعلام و با استعانت از خداوند متعال به شرح زیر رأی صادر میشود.
رأی شعبه
1-مطابق ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 08/ 07/ 1386 «کسانیکه شرایط ورود به استخدام رسمی را کسب مینمایند قبل از ورود به خدمت رسمی یکدوره آزمایشی را که مدت آن سه سال میباشد طی خواهند نمود و در صورت احراز شرایط ذیل از بدو خدمت جزء کارمندان رسمی منظور خواهند شد: الف - حصول اطمینان از لیاقت (علمی، اعتقادی و اخلاقی)، کاردانی، علاقه بهکار، خلاقیت، نوآوری، روحیه خدمت به مردم و رعایت نظم انضباط اداری از طریق کسب امتیاز لازم با تشخیص کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی. ب - طی دوره های آموزشی و کسب امتیاز لازم ، ج - تأیید گزینش.»
2-تبصره 1 ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری مقرر میدارد: درصورتیکه در ضمن یا پایان دوره آزمایشی کارمندان شرایط ادامه خدمت و یا تبدیل به استخدام رسمی را کسب ننمایند با آنان به یکی از روشهای ذیل رفتار خواهد شد:الف - اعطاء مهلت دوساله دیگر برای احراز شرایط لازم، ب - تبدیل وضع به استخدام پیمانی، ج - لغو حکم.
3-برابر ماده 3 آییننامه اجرایی ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری (موضوع تصویبنامه شماره 147991 ت54770 هـ مورخ 21/ 11/ 1396 هیأت وزیران) به منظور تشخیص صلاحیت موضوع بند (الف) ماده (۴۶) قانون مدیریت خدمات کشوری، وظایف کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی مورد نظر در بند مذکور، به شورای راهبری توسعه مدیریت دستگاه های اجرایی موضوع مصوبه شماره ۱۱۸۵۲/ ۹۳ ۲۰۶ مورخ 05/ 09/ 1393 شورای عالی اداری واگذار شده است.
4-مطابق مواد 4 و 5 دستورالعمل موضوع ماده 5 آییننامه اجرایی ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی(موضوع بخشنامه شماره 144189 مورخ 28/ 03/ 1397 سازمان اداری و استخدامی) «شورای راهبری توسعه مدیریت» هر دستگاه اجرایی، به عنوان کمیته تخصصی تشخیص صلاحیت موضوع بند «الف» ماده (46) قانون برای کارمندان رسمی آزمایشی، وظیفه بررسی اطلاعات اخذ شده در مورد کارمندانی که دوره رسمی آزمایشی سه سال خود و یا دو سال تمدید شده را طی نمودهاند، بر عهده دارد و چنانچه کارمند به نتیجه ارزیابی خود معترض باشد، باید اعتراض خود را حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ نتیجه، به صورت مکتوب به دبیرخانه شورای راهبری توسعه مدیریت دستگاه اجرایی ارائه کند. شورا نیز حداکثر دو ماه مهلت دارد تا به اعتراض فرد رسیدگی نموده و صلاحیت فرد را مجدداً مورد ارزیابی قرار داده و نتیجه نهایی را اعلام نماید.
5-ماده 6 دستورالعمل مزبور، تبدیل وضعیت استخدامی کارمندان، پس از طی دوره رسمی آزمایشی سه ساله به رسمی را مشروط به کسب شرایط ذیل نموده است: الف- کسب حداقل 75 درصد از مجموع امتیازات «فرم تعیین صلاحیت»، ب- طی دورههای آموزشی و کسب امتیاز لازم، ج- تأیید گزینش
6-طبق ماده 7 دستورالعمل، چنانچه کارمند حائز هر یک از شرایط موضوع ماده (6) نباشد، اعمال هر یک از روشهای عنوان شده در ذیل تبصره یک ماده (46) قانون مطابق با بندهای زیر صورت میپذیرد:
الف- ویژگیهای بند «الف» ماده (46) قانون: در صورتی که کارمند حد نصاب لازم (75 امتیاز) را از «فرم تعیین صلاحیت» کسب ننماید به شیوههای زیر عمل میشود:
1- در صورتی که امتیاز مکتسبه فرد حداقل (65) درصد و پایینتر از (75) درصد امتیاز کل باشد، مهلت دو ساله دیگر به وی اعطا میشود. این مهلت فقط یک بار اعطا گردیده و قابل تمدید نمیباشد.
2- در صورت کسب حداقل (55) درصد و پایینتر از (65) درصد امتیاز کل وضع استخدامی فرد به پیمانی تبدیل میشود.
3- چنانچه امتیاز ارزیابی کارمند کمتر از (55) درصد امتیاز کل باشد حکم استخدامی وی لغو میشود.
ب- ... افرادی که دورههای آموزشی شرایط تصدی را در دوره خدمت پیمانی طی نموده باشند. نیاز به طی مجدد این دورهها نخواهند داشت. نصاب امتیاز لازم برای دورههای آموزشی دوره رسمی آزمایشی 70 درصد امتیاز هر دوره است. چنانچه کارمند حائز بندهای «الف» و «ج» ماده (6) بوده ولی کلیه دورههای آموزشی مورد اشاره در بند «ب» را با موفقیت طی نکرده باشد، حداکثر دو سال دیگر مهلت دارد تا دورههای آموزشی مذکور را طی نماید. در طول این مدت به محض موفقیت در طی دورههای آموزشی، حکم استخدام رسمی کارمند صادر شده و نیازی به اتمام مهلت دو ساله نمیباشد. دستگاه اجرایی مکلف است حداقل یک بار امکان شرکت در دورههای مزبور را برای کارمند در طول دوره رسمی آزمایشی فراهم نماید.تبصره - چنانچه پس از اتمام مهلت دو سال موضوع بند «الف» تبصره یک ماده (46) قانون، دورههای آموزشی موردنظر توسط کارمند طی نشده و یا حد نصاب لازم را کسب ننماید، وضعیت استخدامی وی به پیمانی تبدیل میشود.
ج-تأیید گزینش دستگاه اجرایی، از شروط لازم برای تبدیل وضعیت کارمند از رسمی آزمایشی به رسمی است.
7-بر اساس ماده 9 دستورالعمل، کارمندان رسمی آزمایشی که مهلت دو ساله دیگر به آنان اعطا میشود، باید پس از اتمام مهلت دو ساله، صلاحیتها و امتیازات موردنظر در ماده (6) این دستورالعمل را کسب نمایند. در غیر این صورت، بر اساس ضوابط مندرج در ماده (7) دستور
العمل (به استثنای ردیف یک بند الف ماده مذکور)، وضعیت استخدامی آنان به پیمانی تبدیل شده و یا لغو حکم میشود.
8-ماده 10 دستورالعمل نیز، واحدهای منابع انسانی دستگاههای اجرایی را مکلف نموده؛ مشخصات کارمندان رسمی آزمایشی را سه ماه قبل از انقضای مهلت سه سال یا دو سال تمدید شده (در صورت اعطای مهلت دو ساله دیگر) به شورای راهبری توسعه مدیریت، هسته گزینش و واحد مسئول دستگاه اعلام کرده و نظر آن مراجع را در مورد کارمندان موردنظر کسب نمایند. مراجع مزبور نیز موظف هستند نظر خود را در مهلت تعیین شده (سه ماه)، به واحد منابع انسانی جهت اعمال تصمیمات اداری و استخدامی اعلام کنند. چنانچه هر یک از مراجع مربوطه، نظر خود را در موعد مقرر به واحد منابع انسانی ارسال ننمایند، به منزله نظر مثبت آن مرجع برای تبدیل وضعیت استخدامی کارمند از رسمی آزمایشی به رسمی تلقی شده و این امر مبنای تصمیمات اداری قرار میگیرد.
9- برابر دادنامه شماره 440 مورخ 24/ 06/ 1387 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: «مطابق ماده 20 لایحه قانونی استخدام کشوری افرادی که در طی پایان دوره آزمایشی صالح برای ابقاء در خدمت مورد نظر تشخیص داده نشوند، بدون هیچ گونه تعهد حکم برکناری آنان از طرف وزارتخانه یا مؤسسه استخدام کننده صادر میشود. بنابراین صدور حکم برکناری مستخدم آزمایشی از خدمت بدون اتکاء به مدارک و اسناد معتبر و استخدام او به صورت پیمانی در پست ثابت سازمانی مستمر در همان تاریخ اخراج، موافق هدف و حکم مقنن نیست.»
10- مستفاد از رای شماره 837 و 838 مورخ 27/ 08/ 1386 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری «برکناری مستخدم پس از اتمام دوره آزمایشی و تثبیت حق تبدیل وضع به مستخدم مغایر حکم صریح قانونگذار است» رأی وحدت رویه شماره 21 مورخ 24/ 02/ 1370 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز مقرر میدارد: «مدت خدمت آزمایشی داوطلبان ورود به استخدام رسمی در هیچ مورد از شش ماه کمتر و از دو سال بیشتر نخواهد بود، و با توجه باینکه مدلول مواد 19- 20- 22 قانون استخدام کشوری مستنبط است که با انقضای دوره آزمایشی مستخدمین مربوط در عداد کارکنان رسمی درآمده و مشمول حقوق و تکالیف مقرر در قوانین و مقررات استخدامی، می باشند، و بدون اثبات تامین و صدور حکم قطعی در هیأتهای تخلفات اداری، اخراج مستخدمین محمل قانونی ندارد» با وحدت ملاک از دور رأی مزبور، پس از انقضاء دوره خدمت آزمایشی حق مکتسب تبدیل وضع استخدام رسمی ایجاد میشود.
با عنایت به این که اولاً برابر ماده 10 دستورالعمل موضوع ماده 5 آییننامه اجرایی ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 07/ 03/ 1397 شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی چنانچه هر یک از مراجع مربوطه، نظر خود را در مورد استخدام رسمی کارکنان آزمایشی ظرف تا پایان انقضاء مهلت 3 ساله دوره آزمایشی به واحد منابع انسانی ارسال ننمایند، به منزله نظر مثبت آن مرجع برای تبدیل وضعیت استخدامی کارمند از رسمی آزمایشی به رسمی تلقی شده و این امر مبنای تصمیمات اداری قرار میگیرد؛ ثانیاً برابر تبصره ماده 10 دستورالعمل موضوع ماده 5 آییننامه اجرایی ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری، چنانچه هر یک از مراجع ذیصلاح نظر خود را در موعد مقرر به واحد منابع انسانی ارسال ننمایند، به منزله نظر مثبت آن مرجع برای تبدیل وضعیت استخدامی کارمند از رسمی آزمایشی به رسمی تلقی شده و این امر مبنای تصمیمات اداری قرار میگیرد؛ ثالثاً مستفاد از دادنامه شماره 837 و 838 مورخ 27/ 08/ 1386 و رأی وحدت رویه شماره 21 مورخ 24/ 02/ 1370 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری «برکناری مستخدم پس از اتمام دوره آزمایشی و تثبیت حق تبدیل وضع به مستخدم مغایر حکم صریح قانونگذار است و با انقضای دوره آزمایشی مستخدمین مربوط در عداد کارکنان رسمی درآمده و مشمول حقوق و تکالیف مقرر در قوانین و مقررات استخدامی، می باشند» لذا با عنایت به منقضی شدن دوره 3 ساله خدمت آزمایشی شاکی و عدم اظهارنظر اداره متبوع در خصوص تبدیل وضعیت وی به رسمی قطعی، حکم به ورود شکایت مبنی بر الزام «تبدیل وضعیت استخدامی از رسمی آزمایشی به رسمی قطعی» صادر و اعلام میگردد. این رأی برابر ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، ظرف بیست روز پس از ابلاغ، قابل اعتراض در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
دادرس/ رئیس شعبه ... دیوان عدالت اداری
Powered by Froala Editor
Powered by Froala Editor
Powered by Froala Editor
Powered by Froala Editor
Powered by Froala Editor
Powered by Froala Editor